Log in of registreer en maak gebruik van alle functionaliteiten van Mijn Malmberg zoals:
  • Je favoriete lesmaterialen altijd bij de hand
  • Deel tips met meer dan 42.000 collega's
  • Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief


Geen inloggegevens?

InschrijvenInschrijven

Alle materialen

Heeft u ook een tip bij Lijn 3?

Deel uw tip dan op Mijn Malmberg!

Vragen


Wat bied ik kinderen met **-niveau aan die al goed lezen en snel klaar zijn?
De kinderen kunnen zelfstandig werken aan de volgende verrijkingstaken (zie ook het ‘overzicht taken zelfstandig werken’ in de handleiding van elk thema):
• woorddoeboek (en letterdoos);
• rijtjesboek;
• **-pijl-opdrachten in het werkboek;
• schrijfhoek, ontdekhoek, boekenhoek;
• stillezen in eigen leesboek;
• andere opdracht uit de lijst: extra taken voor elke dag.

Ook kunt u de schrijflijn onder aan de pagina in het werkboek gebruiken voor een verrijkingsopdracht, bijvoorbeeld: maak een zin met een woord van de pagina.
Waarom staan de eer-, oor- en eur-woorden niet op het klankenbord?
We hebben vanwege de doorgaande lijn gekozen voor dezelfde aanpak als Taal Actief. Bij Taal Actief worden -eer, -eur en -oor niet gezien als aparte klanken, maar als samengestelde klanken: ee+r, oo+r, eu+r. Weliswaar treedt er klankverkleuring op door deze samenstelling (de ee verandert in een soort i, de oo neigt naar de o, de eu gaat richting een u), maar we zien dit toch niet als aparte klanken, anders dan bij aai, ooi en oei die altijd in deze combinatie voorkomen.
Zijn de toetsen ook digitaal?
Nee, vooralsnog niet. De beste manier om leesontwikkeling te toetsen is met behulp van mondelinge toetsen. Als er toch behoefte aan digitale toetsen is, kunnen we daar wel voor zorgen.
Kan ik Connect-lezen blijven gebruiken naast Lijn 3?
Ja, dat kan. Maar het is niet nodig, omdat veel Connect-principes zijn opgenomen in Lijn 3, zoals voor-koor-door-lezen, het oefenen van connect-rijtjes, enzovoort.
Moeten kinderen in de werkboeken los of aan elkaar schrijven?
Wij raden aan om uw hierin uw schrijfmethode te volgen. De voorbeelden staan (waar nodig) in de eerste helft van het schooljaar in los schrift, zodat alle kinderen het kunnen lezen. In de tweede helft van het schooljaar staan de voorbeelden in verbonden schrift. Maar u kunt de kinderen dan ook in onverbonden schrift laten schrijven, als u dat wilt.