Log in of registreer en maak gebruik van alle functionaliteiten van Mijn Malmberg zoals:
  • Je favoriete lesmaterialen altijd bij de hand
  • Deel tips met meer dan 42.000 collega's
  • Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief


Geen inloggegevens?

InschrijvenInschrijven

Alle materialen

Heeft u ook een tip bij Lekker lezen?

Deel uw tip dan op Mijn Malmberg!

Vragen
Waarom is een technisch-lezeninstructie beter dan gewoon zelfstandig veel boeken lezen?
Zonder instructie weet het kind niet hoe het iets precies moet lezen. Een kind leert dan niet dat het "-ies" moet zeggen tegen -isch. Bij lagere AVI-niveaus is dat nog sterker.
Het ontcijferen van wat er precies staat en hoe je dat moet lezen, gaat sneller en efficiënter, als daar iemand bij helpt. Ook de leesaanpak is van belang: voorspellend lezen, over de regel heen lezen, interpretatie van leestekens. Bij het leren omgaan met deze aspecten is een techinische instructie onontbeerlijk.
Ik wil samen lezen, maar niet alle kinderen zijn al bij de voorleesopdracht. Hoe los ik dat op?
Er zijn meerdere oplossingen:
  • Doe de samenleesopdracht vijf minuten voor het einde van de les. De kinderen weten dat ze de opdracht moeten voorbereiden. Ze hoeven het pas uit te voeren als u het signaal geeft.
  • De kinderen kunnen in viertallen tien minuten op een niveau werken: dan moet het viertal de tekst eerst in vier stukjes verdelen, zodat ze alle vier een ander stuk voorlezen. U kunt hierbij eventueel leesmoeders en -vaders inzetten.
  • U geeft de kinderen voorleesopdrachten in de kring. De kinderen weten dat ze op een bepaald moment een stukje in de kring moeten voorlezen en bereiden zich dan extra goed voor.
Hoe organiseer ik de samenleesmomenten, als de kinderen niet met hetzelfde bezig zijn?
Als de kinderen met verschillende leeskaarten werken, laat u een kind zijn stukje tekst lezen en oefenen en dat voorlezen aan een ander kind en andersom.
Samenleesmomenten in de werkboeken zijn eenvoudig te organiseren; de kinderen zijn dan immers op hetzelfde moment met hetzelfde werkboek bezig.
Download tips voor samenwerken met een leesmaatje >>