Log in of registreer en maak gebruik van alle functionaliteiten van Mijn Malmberg zoals:
  • Je favoriete lesmaterialen altijd bij de hand
  • Deel tips met meer dan 42.000 collega's
  • Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief


Geen inloggegevens?

InschrijvenInschrijven

Nieuws

  • Uitfasering Kleuterplein 1 op Mijn Malmberg

    Voor de eerste versie van Kleuterplein worden er geen nieuwe documenten meer op Mijn Malmberg geplaatst.

    Lees meer over dit onderwerp

Alle materialen

Heeft u ook een tip bij Kleuterplein 1?

Deel uw tip dan op Mijn Malmberg!

Vragen
Mijn vertelkastje blijft niet goed staan. Hoe kan dat?
Weet u zeker dat u de steun goed uitgeklapt hebt? Zie onderstaande tekening. De grote flap buigt u eerst om. Het kleine flapje maakt u los en klikt u daarna vast.
vertelkastje
Wat zijn de uitgangspunten bij de didactiek van woordenschat?
De woordenschatdidactiek is gebaseerd op de didactiek van Marianne Verhallen. Zij heeft Malmberg geadviseerd bij het concept. Verhallen maakt onderscheid tussen "grijp-je-kans"-woorden en "creëer-je-kans"-woorden. In Kleuterplein is dat vertaald in:
- basiswoorden (= "grijp je kans", voor de kinderen die het nodig hebben);
- uitbreidingswoorden (+ "creëer kans", voor alle kinderen).

De uitbreidingswoorden komen echt actief aan bod. In de beschrijving van de activiteit staat hoe u deze nieuwe woorden kunt aanbieden, uitleggen en verduidelijken. Dit gaat volgens de drie "uitjes" van Verhallen: uitbeelden, uitleggen en uitbreiden. Daarmee creëert u een situatie waarin u een nieuw woord kunt toevoegen aan de woordenschat van de kinderen.

De basiswoorden zijn bekend bij de meeste kinderen. Maar voor kinderen die er nog moeite mee hebben, geldt: grijp je kans. De activiteit biedt een mooie, rijke context om die woorden nog eens aan te bieden, te oefenen en te gebruiken. Daarnaast kunt u de basiswoorden gebruiken voor preteaching, waarbij u voorafgaand aan de activiteit alvast oefent met de taalzwakke kinderen.
Op pagina 13 van de Pakketwijzer vindt u meer informatie hierover.
Hoe kan ik Kleuterplein gebruiken naast mijn eigen thema’s of thema’s van andere pakketten, zoals Schatkist?
Met behulp van de registratieformulieren kunt u bijhouden welke leerdoelen al aan bod zijn geweest. Zo kunt u Kleuterplein combineren met uw eigen thema’s. Ook zijn er materialen die u los van de thema’s van Kleuterplein kunt gebruiken, zoals de getalposter, de letterposter, de tijdplanner en de 5-minutenspelletjes. En natuurlijk kunt u de routines van Kleuterplein gebruiken bij uw eigen thema’s, bv. het beeldwoordenveld, de thematafel, interactief voorlezen, de lettertafel en de tabel aan de wand.